23 Eylül 2016 Cuma

Arıcılık malzemeleri

Maske: Bu ürün arı sokmasına karşı kafayı korur. Bunun Elbise ve Tulum şeklinde olanları da vardır. Koruyucu giysi olarak kullanılır.














Eldiven: Elleri arı sokmasına karşı korur. Fenni arıcılıkta çıtalar kontrol edildiğinden elimiz arılarla en yakın olan uzvumuzdur. En çok saldırıya uğrayan bölge burasıdır. Eldivenin elimize uygun büyüklükte olmasına özen göstermeliyiz. Çünkü uygun olmayan bol bir eldivenle düzgün çalışamayız.

El Demiri: Çıtaların birbirinden ayrılıp ,kaldırılmasında ve birçok amaçla kullanılabilir. Çekiçli olanları çivi çakmaya da yarar. Kovan kapağı veya ballık(üstlük) dediğimiz kısımlar ufak çivilerle çakılabilir. Bu işlem devrilmelere ve kapağın uçmasına karşı yapılıyor.









 Fırça: Kovandaki çıtalardan arıları uzaklaştırmak için kullanılır. Genellikle bal alınırken kullanılır.


















Körük: Arıların dumanla yangın çıktı sanarak midelerine bal depolamalarına ve böylece sokma davranışını sergilemelerini önlemek amacıyla kullanılır. İçerisine kağıt ya da tahta parçacıkları gibi bitkisel malzemeler konularak tutuşturulur. Kapağı kapatılınca da körüklenerek duman vermesi sağlanır. Körüğe ilaçlı karton konulup arılara uygulanabilir. Bu şekilde olan varroa ilaçları vardır.




Çıta: Arıların peteklerini üzerine ördükleri tahtadan
yapılmış kovan parçalarıdır. Fenni kovanlarda genelde 10 adet çıta bulunur. Dört parça ince tahtadan yapılır. Üstteki tahta biraz kalıncadır. Kovana göre çıta yapılır. Yani 24 lük çıta, 23 lük çıta gibi isimlerle yaptırılır. Sıfır kovanlarda genellikle çıtalar içerisinde bulunur. Ancak çıtalar eskidiğinde yeni çıtalar yaptırılır.





Kovan: Arının evidir. Kovan tabanı, kuluçkalık, ballık, çıtalar, örtü, kapak parçalarından oluşmaktadır. Genellikle ahşaptan yapılır. Ancak yeni ürünlerde strafor ve plastik malzemelerinden yapılanlar da piyasada mevcuttur.

Kuluçkalık: Kovanın birinci katına verilen addır. Burası genellikle arıların çoğalması için kullandıkları bölümdür. Giriş deliği kuluçkalıktadır. Arılar kovana giriş çıkışlarını buradan yaparlar.

Ballık(Üstlük): Kovanın ikinci ve daha üst katlarına verilen addır. Burasını arılar bal depolama amacıyla kullandıkları için bu isim verilir.

Kovan tabanı(Dip tahtası): Bazı kovanlar özellikle yurtdışında Avrupa'da kovanların tabanı ayrılabilir şeklindedir. Türkiye'de ise kovanın kuluçkalık kısmı ile tabanı bitişiktir.

Örtü: Kovanda kapağın altında kullanılan örtüdür. Amacı arıların kapağa çıkmasını önleyip mum örmelerine engel olmak ve de aynı zamanda kovanın havalanmasına yardımcı olmaktır. Bazı yerlerde kumaş örtü yerine örtü tahtası kullanılır. Parça parça ya da bir bütün halinde olabilir. Tahtalarda da hava alması için ayrıca delik bulunur.

Kapak: Kovanın en üstüne kapatılan ve tepeden gelecek zararlı dış etkenlerden korumaya yardımcı olur. Bu dış etkenler sıcak, soğuk, yağmur ve diğer canlıların müdahaleleri olabilir. Aynı zamanda kapakta da havalandırma için delikler vardır. Kapak tahtadan yapılmıştır ve üstü de sac ile kapatılmıştır.





Ana arı ızgarası: Kuluçkalık ile ballık arasına konularak ana arının ballığa
geçmesini önlemekte kullanılır. Böylece ana arı ballık kısmına yumurta atmaz. Alınacak peteklerde sadece bal bulunur.




Polen kapanı ızgarası: Kovanın giriş yerine yerleştirilerek polen toplamış olan arıların burdan geçerken polenlerini düşürmelerine yarar. Arıcılıkta polenler bu şekilde toplanmaktadır.










Propolis ızgarası: Kovan içerisine yerleştirilir. Petek aralarına değil de kovanın kenarına yerleştirilir. Böylece arılar bu ızgara üzerine propolis yapıştırırlar. Sonrasında propolis ızgarası kovandan alınarak propolisleri toplanır.






Sır alma aparatı: En az 2/3 si sırlanmış ballı petekler kovandan alındıktan sonra
sır alma aparatı ile peteklerin sırlı kısımları alınır ve sonrasında bal süzme işlemine geçilir.









Bal süzme kazanı: Silindirik bir kazan içerisinde peteklerin tutturulacağı yerler
vardır. Petekler yerleştirilir. Kapak kapatılır ve kazanın çevirme kolu yardımıyla petekler kazan içerisinde çevirilerek içerisindeki balları kazana boşaltırlar.








Hazır petek: Suni veya organik balmumundan yapılmış olan ve kabartma yerleri belli olan peteklerdir. Hazır peteğin amacı arının petek örmek için harcayacağı zamandan ve baldan tasarruf etmektir. Hazır petek olmasa da arı peteği sıfırdan örecektir. Hazır petekler çıtaya teller vasıtasıyla tutturulur. Kovana verildikten sonra arılar tamamen kabartılmış hale getirirler ve peteği amaçları doğrultusunda kullanırlar. Bu amaçlar şöyle sıralanabilir: bal depolamak, polen depolamak ve arı yavrularını yetiştirmek.



Çıta teli: Çıtanın kenarlarından açılan deliklerden bu teller geçirilir. Hazır petekler bu tellere tutturularak çıtaya sabitlenir.











Çıta delgeci: Çıtaların kenarlarını delmek için kullanılır. Bu deliklerden teller geçirilir.









Arı yemliği veya şerbetliği: Bal dönemi haricinde arıların ihtiyaç duydukları
yiyeceği vermek için kullanılır. İçerisine şerbet veya arı keki konulabilir. Değişik versiyonları mevcuttur.










Arıcı mahmuzu: Bu alet, hazır peteğin çıtanın tavanına yapıştırılmasını sağlar.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder